De där med Photoshop.

Som flitig användare av Photoshop har jag kollat mycket på diskutionerna runt det programmet. Jag ska försöka få ur mig min åsikt på ett bra sett utan att jag får en massa hatkommentarer efteråt :P

Här har jag tagit Lindsay Lohan som ett exempel. Hade jag jobbat för en tidning hade jag garanterat gjort hennes höfter lite större, midjan smalare, gjort brösten större, kanske gjort henne lite brunare, kanske gjort hennes hårfärg annorlunda osv osv, som jag har gjort här lite snabbt. Jag tycker absolut det är sjukt att idealen ska styras av en grupp människor som fixar till personerna efter bilden är tagen. Hon var ju jättesnygg redan innan jag gjorde något med den eller hur? Jag är absolut inte för den här sortens retusch.


Saken är den att photoshop faktiskt kan göra så mycket mer än just det här. Många har börjat hata själva programmet Photoshop bara för att den skapar sneda ideal som ingen kan leva upp till. T ex. kan den göra en bild mycket intressantare bara genom att göra den lite ljusare el. mörkare. Sen tycker jag absolut inte att det är något fel i att fixa till finnar, göra ögonen lite klarare osv. på en person jag har tagit kort på. Så länge man inte ändrar personens egentliga utseende. Ingen vill ju komma ihåg den där finnen man hade just den dagen bilden var tagen eller hur blå man var under ögonen för att man inte fått någon sömn.

Att fixa till saker som tar uppmärksamhet från själva bilden är självklart för mig. Men sen så ser jag ju allt ur mitt eget perspektiv också antar jag. Jag ser nog saker som en vanlig person inte ser när dom tittar på en bild. Lite av en kameraskada skulle jag väl säga. Man blir nog lite knäpp av att sitta och titta på bilder hela dagarna.

Så vad är din ärliga åsikt?
Vad tycker du om att...
1. ...ändra kroppsformen på en person man tagit kort på?
2. ...ändra skärpa, förstärka färger och ljus i bilderna?
3. ...ta bort småfel på en bild? Tex. finnar, blånad under ögon osv.


4. Var går gränsen?

Eller finns det ingen gräns? Ska man få göra allt som man kan för att förbättra en bild? Det kanske är skillnad om det är gjort på en kändis och en privatperson?
Jag hoppas verkligen någon har en åsikt om det här.


Kommentarer
Postat av: Linnéa

Jag håller med dig helt & fullt, visst kan man ändra så bilden blir bättre, skärpa, ljus, mörka ringar under ögonen osv...men inte kroppsformen, den är ju som jag =)

2009-02-13 @ 09:59:20
URL: http://madeofsteel.blogg.se/
Postat av: Adde

Grymt löjlig diskussion för det första. Hur någon kan tycka att programmet photoshop bär ansvaret för snedvridna ideal... Det är fjantigt. Vänd på steken då bara, då kan man ju använda photoshop till att förändra idealet också...göra en smal person fet, lägga till en rodnad näsa eller vad fan som helst. Men det nämns inte, för självklart ser de bara från den "negativa" sidan.Ni som läser detta, kolla på era körkort. hittar ni någon finne i ert ansikte? eller är ert födelsemärke på hakan borttrollad? Men visste ser dte ut som ni ändå?Ibland har man, precis som du skriver, en dålig dag. man har en jävla finne på kinden, eller bara "en bad hair day". tack och lov så kan man numera fixar det, så att man kan se sig själv på bilden utan att plågas. En fotografs främsta uppgift är att få männiksorna på bilden att känna sig naturliga både när bilden tas och när bilden visas.Skulle förövrigt grymt gärna diskutera detta med någon som är anti. skulle vara kul att knäcka dem. det är ju faktiskt en diskussion som inte går att förlora.

2009-02-14 @ 16:36:32
URL: http://whiskyfantast.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback